Kluski leniwe w sosie rabarbarowo-truskawkowym
Leniwy, letni dzień? Postaw na…leniwe kluski! A konkretnie – na kluski leniwe w sosie rabarbarowo-truskawkowym, czyli przepis na pełnowartościowy posiłek na słodko. Poza sycącymi, twarogowymi kluseczkami znajdziesz tu sos, który nadaje daniu prawdziwie letniego charakteru. W jego skład wchodzą soczyste, słodkie truskawki, orzeźwiający, kwaskowaty rabarbar oraz aromatyczny cynamon. Do tego masło – i gotowe. Całość cudownie sprawdza się w upały – a do tego zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
110 g
|
klusek leniwych
|
1
|
łodyga rabarbaru
110 g
|
200 g
|
truskawek
|
4
|
łyżeczki masła
20 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kluski przygotowujemy według przepisu.
Owoce myjemy. rabarbar kroimy na plasterki, truskawki na połówki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy owoce. Smażymy, aż owoce zmiękną i powstanie sos (sos możemy bardziej odparować lub tylko zagotować i zostawić rzadki). Doprawić do smaku erytrolem i cynamonem.
Kluski podajemy z sosem.