Kluski leniwe

Kluski leniwe

Smak dzieciństwa? Nasz przepis na kluski leniwe pomoże Ci się przenieść do czasów cudownej beztroski. Do przygotowania tych pysznych, rozpływających się w ustach klusek potrzebujesz tylko 4 składników: jajek, mąki, soli i twarogu. Gotowe kluski leniwe będą świetną bazą do bardziej skomplikowanych potraw – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,17/5
(z 6 ocen)
Kluski leniwe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

205 kcal Kalorie
16 g Białko
5 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
72 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie twarogu
250 g
1
sztuka jajka
56 g
10
łyżek mąki pszennej
120 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

205 kcal Kalorie
16 g Białko
5 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
72 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Twaróg odsączamy w ręcznik papierowy, przekładamy do miski.

2

Ser dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko, sól i mąkę (zostawiamy 2 łyżki do podsypania stolnicy).

3

Masę dokładnie mieszamy. Na początku możemy to robić widelcem, potem zagniatamy na stolnicy podsypanej mąką. Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.

4

Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej robimy wałeczek i dzielimy na równe kluseczki. Pamiętamy, aby w razie potrzeby podsypywać kluski mąką (jeśli tej odłożonej jest za mało, używamy dodatkową porcję).

5

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kluski wrzucamy pojedynczo, uważając, aby się nie skleiły i nie przykleiły do dna garnka. Wrzucamy powoli, aby nie przerwać wrzenia. Delikatnie mieszamy.

6

Kluski gotujemy 2 – 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (możemy sprawdzić 1 kluskę czy środek jest już gotowy)

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.