Kluseczki z batata z mięsem mielonym
Uwielbiasz klasyczne kopytka? A co powiesz na ich wersję z batatem? W porównaniu do ziemniaków bataty są zdecydowanie lepszym źródłem wapnia, witaminy C i E oraz beta-karotenu. Zatem jeśli uwielbiasz klasykę, ale masz ochotę urozmaicić swój jadłospis o oryginalne potrawy, koniecznie spróbuj naszej propozycji na kluseczki z batata z mięsem mielonym. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
batata
|
29
|
łyżek mąki pszennej typ 500
350 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
200 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Sos: |
|
1
|
łyżeczka pasty miso
10 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Do podania: |
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Batata gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy, ugniatamy na purée.
Dodajemy połowę mąki, zagniatamy. Pozostałą mąkę dodajemy stopniowo, cały czas zagniatając. Ciasto jest gotowe, gdy przestanie kleić się do rąk.
W garnku zagotowujemy wodę. Ciasto tniemy na kawałki i wrzucamy do wody. Gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Cukinię kroimy w kostkę. Smażymy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni smażymy mięso.
W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu.
Do mięsa dodajemy sos, kluseczki, cukinię i dokładnie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.