 
      Kluseczki z batata z mięsem mielonym
Uwielbiasz klasyczne kopytka? A co powiesz na ich wersję z batatem? W porównaniu do ziemniaków bataty są zdecydowanie lepszym źródłem wapnia, witaminy C i E oraz beta-karotenu. Zatem jeśli uwielbiasz klasykę, ale masz ochotę urozmaicić swój jadłospis o oryginalne potrawy, koniecznie spróbuj naszej propozycji na kluseczki z batata z mięsem mielonym. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            400 g 
           | 
               batata
             | 
| 
            29
           | 
              łyżek mąki pszennej typ 500
             
                350 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cukinii
             
                200 g
               | 
| 
            200 g 
           | 
               mięsa mielonego wołowego
             | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka oleju rzepakowego
             
                5 g
               | 
| Sos: | |
| 
            1
           | 
              łyżeczka pasty miso
             
                10 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżki sosu sojowego
             
                30 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka octu ryżowego
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oleju sezamowego
             
                10 g
               | 
| 
            4
           | 
              łyżeczki erytrolu
             
                20 g
               | 
| Do podania: | |
| 
            2
           | 
              łyżeczki szczypiorku
             
                10 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki sezamu
             
                10 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Batata gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy, ugniatamy na purée.
Dodajemy połowę mąki, zagniatamy. Pozostałą mąkę dodajemy stopniowo, cały czas zagniatając. Ciasto jest gotowe, gdy przestanie kleić się do rąk.
W garnku zagotowujemy wodę. Ciasto tniemy na kawałki i wrzucamy do wody. Gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Cukinię kroimy w kostkę. Smażymy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni smażymy mięso.
W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu.
Do mięsa dodajemy sos, kluseczki, cukinię i dokładnie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        