Klopsiki z tempehu
Tempeh, czyli tradycyjny, indonezyjski produkt na bazie soi, to niezwykle smaczny i wartościowy zamiennik mięsa. Nie wiesz jak wykorzystać go w swojej kuchni? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na klopsiki z tempehu! Danie wykonane według poniższych wskazówek, zawiera dobrze znane nam smaki warzyw i ziół, świetnie sprawdzi się więc jako swego rodzaju “zapoznanie” z tempehem – spróbuj koniecznie, a ten fermentowany produkt na bazie soi na stałe zagości w Twoim jadłospisie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
porcje tempehu
200 g
|
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
60 g
|
kapusty czerwonej
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni w trybie góra-dół.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tempeh ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Buraka kroimy w cienkie słupki i mieszamy z oliwą i rozmarynem, posypujemy solą i pieprzem.
Tempeh łączymy z papryką wędzoną i czosnkiem granulowanym, mieszamy i formujemy klopsiki.
Na blaszce wykładamy papier do pieczenia, a na nim układamy klopsiki, buraka i kukurydzę. Wkładamy blaszkę do piekarnika na 15 minut.
Pomidora kroimy w kostkę, kapustę w cienkie paski.
W misce układamy makaron, warzywa i klopsiki na wierzch. Smacznego!