Kebab z seitanem
Kebab to znany wszystkim klasyk tureckiej kuchni. A co powiesz na bezmięsną wersję tej potrawy – kebab z seitanem? Cały sekret dania tkwi w przyprawie gyros, która sprawia, że seitan do złudzenia przypomina smakiem mięso. Smak potrawy dodatkowo podkręcają świeże warzywa – sałata, pomidor, czerwona cebula i ogórek zawinięte w pełnoziarnistą tortillę. W całość danie spaja aromatyczny, kremowy sos na bazie jogurtu, czosnku i soku z cytryny. Ten przepis z pewnością zaimponuje nie tylko weganom, ale także mięsożercom, Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania seitanu instant
75 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy gyros
10 g
|
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
25 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
0,3
|
sztuki cebuli czerwonej
25 g
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
Sos: |
|
0,5
|
opakowania jogurtu roślinnego
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub używamy gotowego. Seitan kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojony seitan i smażymy przez około 5 minut, aż nabierze złocistego koloru. Dodajemy przyprawę gyros. Dokładnie mieszamy, smażąc jeszcze 2 minuty, aby przyprawy dobrze się połączyły. Odstawiamy na bok.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy.
W miseczce mieszamy jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Na tortilli układamy miks sałat, seitan i warzywa. Całość polewamy sosem i zawijamy tortillę. Kebaba możemy opiec w opiekaczu lub podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia placka z dwóch stron.