Kebab z seitanem
Kebab to znany wszystkim klasyk tureckiej kuchni. A co powiesz na bezmięsną wersję tej potrawy – kebab z seitanem? Cały sekret dania tkwi w przyprawie gyros, która sprawia, że seitan do złudzenia przypomina smakiem mięso. Smak potrawy dodatkowo podkręcają świeże warzywa – sałata, pomidor, czerwona cebula i ogórek zawinięte w pełnoziarnistą tortillę. W całość danie spaja aromatyczny, kremowy sos na bazie jogurtu, czosnku i soku z cytryny. Ten przepis z pewnością zaimponuje nie tylko weganom, ale także mięsożercom, Koniecznie wypróbuj, smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              opakowania seitanu instant
             
                          
                75 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki przyprawy gyros
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka tortilli pełnoziarnistej
             
                          
                60 g
               
                       | 
          
| 
           
            25 g 
           
         | 
        
           
               miksu sałat
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki pomidora
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,3
           
         | 
        
           
              sztuki cebuli czerwonej
             
                          
                25 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki ogórka świeżego
             
                          
                75 g
               
                       | 
          
          Sos: | 
          |
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              opakowania jogurtu roślinnego
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              ząbek czosnku
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka soku z cytryny
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub używamy gotowego. Seitan kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojony seitan i smażymy przez około 5 minut, aż nabierze złocistego koloru. Dodajemy przyprawę gyros. Dokładnie mieszamy, smażąc jeszcze 2 minuty, aby przyprawy dobrze się połączyły. Odstawiamy na bok.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy.
W miseczce mieszamy jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
Na tortilli układamy miks sałat, seitan i warzywa. Całość polewamy sosem i zawijamy tortillę. Kebaba możemy opiec w opiekaczu lub podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia placka z dwóch stron.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.