Kebab z seitanem

Kebab z seitanem

Kebab to znany wszystkim klasyk tureckiej kuchni. A co powiesz na bezmięsną wersję tej potrawy – kebab z seitanem? Cały sekret dania tkwi w przyprawie gyros, która sprawia, że seitan do złudzenia przypomina smakiem mięso. Smak potrawy dodatkowo podkręcają świeże warzywa – sałata, pomidor, czerwona cebula i ogórek zawinięte w pełnoziarnistą tortillę. W całość danie spaja aromatyczny, kremowy sos na bazie jogurtu, czosnku i soku z cytryny. Ten przepis z pewnością zaimponuje nie tylko weganom, ale także mięsożercom, Koniecznie wypróbuj, smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kebab z seitanem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

649 kcal Kalorie
65 g Białko
18 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
460 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
0,5
opakowania seitanu instant
75 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
łyżeczki przyprawy gyros
10 g
1
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
25 g
 miksu sałat
0,5
sztuki pomidora
80 g
0,3
sztuki cebuli czerwonej
25 g
0,5
sztuki ogórka świeżego
75 g

Sos:

0,5
opakowania jogurtu roślinnego
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

649 kcal Kalorie
65 g Białko
18 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
460 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub używamy gotowego. Seitan kroimy na mniejsze kawałki.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojony seitan i smażymy przez około 5 minut, aż nabierze złocistego koloru. Dodajemy przyprawę gyros. Dokładnie mieszamy, smażąc jeszcze 2 minuty, aby przyprawy dobrze się połączyły. Odstawiamy na bok.

3

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy.

4

W miseczce mieszamy jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

5

Na tortilli układamy miks sałat, seitan i warzywa. Całość polewamy sosem i zawijamy tortillę. Kebaba możemy opiec w opiekaczu lub podsmażyć na suchej patelni do zarumienienia placka z dwóch stron.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.