Kasza jaglana z indykiem i puree z kalafiora
Delikatna, pełna żelaza i witamin, naprawdę prosta w przygotowaniu – kasza jaglana z indykiem i puree z kalafiora to przepis na pyszny, lekkostrawny obiad! W rolach głównych: kasza, indyk i kalafior, którym towarzyszą aromatyczne przyprawy oraz oliwa. Całość dostarcza mnóstwa żelaza, a także polifenoli, witamin z grupy B, witaminy C czy białka. Takie danie to idealna opcja dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            60 g 
           
         | 
        
           
               kaszy jaglanej
             
                       | 
          
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               mięsa z piersi indyka
             
                       | 
          
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               kalafiora
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki koperku
             
                          
                8 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki kurkumy
             
                          
                1 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki majeranku
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki ziół prowansalskich
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              szczypty soli
             
                          
                0,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu białego
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka natki pietruszki
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso z indyka nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania, dokładnie wcierając przyprawy. Odstawiamy na 15–20 minut, aby indyk przeszedł aromatem ziół.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
W garnku do parowania zagotowujemy wodę. Indyka układamy na wkładce do parowania. Gotujemy na parze na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż będzie miękki i w pełni ugotowany (jasny kolor mięsa po przekrojeniu). Możemy skorzystać również z parowaru i postępować zgodnie z instrukcją sprzętu.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy w dużej ilości wrzącej wody (tyle by swobodnie przykrywała kalafior) z odrobiną soli na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10–12 minut, aż będzie bardzo miękki (sprawdzamy miękkość widelcem).
Odcedzamy kalafiora i przekładamy go do naczynia do blendowania. Wlewamy oliwę, dodajemy kurkumę, majeranek i koperek wedle uznania. Blendujemy na gładkie puree. Jeśli puree jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę ciepłej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Ugotowane mięso kroimy w plastry.
Na talerzu układamy kaszę, obok kawałki mięsa i puree z kalafiora. Opcjonalnie dekorujemy natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.