
Kasza jaglana z indykiem i puree z kalafiora
Delikatna, pełna żelaza i witamin, naprawdę prosta w przygotowaniu – kasza jaglana z indykiem i puree z kalafiora to przepis na pyszny, lekkostrawny obiad! W rolach głównych: kasza, indyk i kalafior, którym towarzyszą aromatyczne przyprawy oraz oliwa. Całość dostarcza mnóstwa żelaza, a także polifenoli, witamin z grupy B, witaminy C czy białka. Takie danie to idealna opcja dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
kaszy jaglanej
|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
200 g
|
kalafiora
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso z indyka nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania, dokładnie wcierając przyprawy. Odstawiamy na 15–20 minut, aby indyk przeszedł aromatem ziół.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
W garnku do parowania zagotowujemy wodę. Indyka układamy na wkładce do parowania. Gotujemy na parze na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż będzie miękki i w pełni ugotowany (jasny kolor mięsa po przekrojeniu). Możemy skorzystać również z parowaru i postępować zgodnie z instrukcją sprzętu.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy w dużej ilości wrzącej wody (tyle by swobodnie przykrywała kalafior) z odrobiną soli na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10–12 minut, aż będzie bardzo miękki (sprawdzamy miękkość widelcem).
Odcedzamy kalafiora i przekładamy go do naczynia do blendowania. Wlewamy oliwę, dodajemy kurkumę, majeranek i koperek wedle uznania. Blendujemy na gładkie puree. Jeśli puree jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę ciepłej wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Ugotowane mięso kroimy w plastry.
Na talerzu układamy kaszę, obok kawałki mięsa i puree z kalafiora. Opcjonalnie dekorujemy natką pietruszki.