
Kanapki z pastą z wędzonego tofu
Znudziły Ci się już tradycyjne kanapki? Mamy na to radę! Nasz przepis na kanapki z pastą z wędzonego tofu zachwyci nawet najbardziej wymagających kanapkożerców! Pasta na pieczywo przygotowywana jest na bazie tofu, tahini, soku z cytryny, czosnku, cebuli, natki pietruszki i pestek dyni. A cały posiłek bogaty jest w żelazo, błonnik pokarmowy, likopen, foliany, witaminę C i E. Takie kanapki świetnie sprawdzą się jako pożywne śniadanie – dostarczają ponad 20 g białka, przez co na długo zapewniają sytość. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
Pasta: |
|
1
|
opakowanie wędzonego tofu
180 g
|
3
|
łyżeczki tahini
18 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
20 g
|
pestek dyni
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
75 g
|
rukoli
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu delikatnie kruszymy palcami lub rozdrabniamy widelcem w misce. Rozdrabniamy je do momentu, aż uzyskamy konsystencję pasty.
Do rozdrobnionego tofu dodajemy tahini, sok z cytryny, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie mieszamy łyżką, do połączenia składników.
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do momentu równomiernego rozprowadzenia przypraw.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy do niej odrobinę wody, po 1-2 łyżeczki. Mieszamy, aż uzyskamy bardziej kremową konsystencję.
Tak przygotowaną pastę równomiernie rozsmarowujemy na kromkach chleba.
Myjemy pomidora i kroimy w plastry lub kostkę. Na każdej kanapce układamy garść rukoli, a na wierzchu rozkładamy kawałki pomidora.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.