Kanapki z pastą z wędzonego tofu

Kanapki z pastą z wędzonego tofu

Znudziły Ci się już tradycyjne kanapki? Mamy na to radę! Nasz przepis na kanapki z pastą z wędzonego tofu zachwyci nawet najbardziej wymagających kanapkożerców! Pasta na pieczywo przygotowywana jest na bazie tofu, tahini, soku z cytryny, czosnku, cebuli, natki pietruszki i pestek dyni. A cały posiłek bogaty jest w żelazo, błonnik pokarmowy, likopen, foliany, witaminę C i E. Takie kanapki świetnie sprawdzą się jako pożywne śniadanie – dostarczają ponad 20 g białka, przez co na długo zapewniają sytość. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapki z pastą z wędzonego tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

405 kcal Kalorie
21 g Białko
18 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
355 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
4
kromki chleba żytniego
120 g

Pasta:

1
opakowanie wędzonego tofu
180 g
3
łyżeczki tahini
18 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
20 g
 pestek dyni
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

75 g
 rukoli
1
sztuka pomidora
160 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

405 kcal Kalorie
21 g Białko
18 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
355 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Tofu delikatnie kruszymy palcami lub rozdrabniamy widelcem w misce. Rozdrabniamy je do momentu, aż uzyskamy konsystencję pasty.

2

Do rozdrobnionego tofu dodajemy tahini, sok z cytryny, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie mieszamy łyżką, do połączenia składników.

3

Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do momentu równomiernego rozprowadzenia przypraw.

4

Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy do niej odrobinę wody, po 1-2 łyżeczki. Mieszamy, aż uzyskamy bardziej kremową konsystencję.

5

Tak przygotowaną pastę równomiernie rozsmarowujemy na kromkach chleba.

6

Myjemy pomidora i kroimy w plastry lub kostkę. Na każdej kanapce układamy garść rukoli, a na wierzchu rozkładamy kawałki pomidora.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera