Kanapki z pastą z łososia i serkiem kanapkowym
Idealne śniadanie? Nasze kanapki z pastą z łososia i serkiem kanapkowym zdecydowanie mogłyby się bić o ten tytuł! Ich sekret tkwi w soczystej, wyrazistej paście, będącej połączeniem kremowego awokado, jajek gotowanych na twardo, serka śmietankowego i pieczonego łososia. Całość nie tylko pysznie smakuje, ale dostarcza także składników odżywczych, które pomogą Ci dobrze zacząć dzień. Jakich? Znajdziesz tu m.in. moc białka, żelaza, witaminy E, witamin z grupy B czy przeciwzapalnych kwasów omega-3. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis, a poranek od razu stanie się lepszy!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Ryba: |
|
100 g
|
łososia
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
Do podania: |
|
75 g
|
rukoli
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo (ok. 8 minut od zagotowania wody).
Pieczywo delikatnie smarujemy serkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut.
W misce rozgniatamy jajka, awokado, pozostały serek. Dodajemy kawałki ryby, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Na pieczywie układamy rukolę, pastę kanapkową i pomidorki (możemy przykryć drugą kromką, ale nie musimy). Smacznego! :)