Kanapki z pastą curry z kurczaka
Czy wiesz, że egzotyczny smak dalekowschodniej kuchni możesz łatwo zamknąć w tak klasycznym daniu, jak kanapka? Wykonane według poniższych wskazówek kanapki z pastą curry z kurczaka pozwolą Ci się o tym przekonać! Dzięki dodatkowi słodkiego mleczka kokosowego i całej gamy przypraw, potrawa ta świetnie nadaje się nie tylko na szybką kolację, ale z pewnością zachwyci również zaproszonych gości, jest więc świetnym pomysłem na przekąskę podaną w trakcie imprezy. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
50 g
|
świeżego szpinaku
|
0,5
|
opakowania mleka kokosowego
200 g
|
7
|
łyżek soku z cytryny
42 g
|
2
|
sztuki papryczki chilli
40 g
|
1
|
łyżeczka kolendry suszonej
1 g
|
0,5
|
łyżeczki kurkumy
1 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy curry
4 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
4
|
sztuki bułek grahamek
280 g
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso z kurczaka gotujemy na parze – 20 minut, następnie kroimy lub siekamy. Czosnek, cebulę, imbir, papryczkę chilli i szpinak siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane warzywa i smażymy przez 4-6 minut.
Dodajemy przyprawy – kurkumę, curry, kolendrę, mleko kokosowe i sok z cytryny. Całość mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez 4 minuty. Dodajemy mięso z kurczaka, mieszamy. Całość przekładamy do blendera, blendujemy na jednolitą masę i odkładamy, aby wystygło.
Czerwoną cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Bułki kroimy na pół.
Przygotowane przekrojone bułki smarujemy pastą, dodajemy pokrojonego pomidora i cebulę. Smacznego!