Kanapki z jajkiem na twardo i warzywami
Jajko to jeden z najbardziej sycących i pożywnych produktów. I nic dziwnego, w końcu pierwotnie miało służyć do wyżywienia rosnącego pisklęcia. A tymczasem i my możemy skorzystać z jego niezwykłych właściwości – w tym wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, a także żelaza, cynku czy witamin: B2 i B12. Szukasz prostego pomysłu na jajko? Kanapki z jajkiem na twardo i warzywami polecają się na śniadanie albo kolację. Koniecznie wypróbuj i ciesz się mocą wartościowych składników odżywczych!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
kromki chleba pszennego
90 g
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie przez 7-8 minut (czas liczymy od zagotowania wody).
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
Pieczywo smarujemy serkiem, układamy pomidora i pokrojone jajko. Całość posypujemy solą i pieprzem do smaku.