Kanapki z jajkiem na twardo i warzywami

Kanapki z jajkiem na twardo i warzywami

Jajko to jeden z najbardziej sycących i pożywnych produktów. I nic dziwnego, w końcu pierwotnie miało służyć do wyżywienia rosnącego pisklęcia. A tymczasem i my możemy skorzystać z jego niezwykłych właściwości – w tym wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, a także żelaza, cynku czy witamin: B2 i B12. Szukasz prostego pomysłu na jajko? Kanapki z jajkiem na twardo i warzywami polecają się na śniadanie albo kolację. Koniecznie wypróbuj i ciesz się mocą wartościowych składników odżywczych!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,20/5
(z 5 ocen)
Kanapki z jajkiem na twardo i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

542 kcal Kalorie
26 g Białko
24 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
712 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
3
kromki chleba pszennego
90 g
2
łyżki serka śmietankowego
50 g
2
sztuki jaja kurzego
112 g
1
sztuka pomidora
160 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

542 kcal Kalorie
26 g Białko
24 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
712 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie przez 7-8 minut (czas liczymy od zagotowania wody).

2

Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na plastry.

3

Pieczywo smarujemy serkiem, układamy pomidora i pokrojone jajko. Całość posypujemy solą i pieprzem do smaku.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.