Kanapki z grillowaną cukinią i serkiem kanapkowym
Znasz teleturniej „Familiada”? Na pytanie „warzywo na kanapkę” czołowe pozycje zajęłyby w nim zapewne sałata, pomidor czy ogórek. Tymczasem równie dobrze sprawdzi się w tej roli…cukinia! A dowodem niech będą nasze kanapki z grillowaną cukinią i serkiem kanapkowym. Grillowana z przyprawami cukinia nadaje im zupełnie nowego, niepowtarzalnego charakteru – i tworzy świetną kompozycję z delikatną drobiową szynką i kremowym serkiem. Koniecznie wypróbuj i zakochaj się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
3
|
łyżki serka śmietankowego
75 g
|
3
|
plastry szynki z kurczaka
30 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię myjemy i kroimy na wąskie talarki o szerokości maksymalnie 0,5 cm. Następnie przekładamy do miseczki.
Do pokrojonej cukinii dodajemy przyprawy, oliwę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
Cukinię grillujemy lub smażymy po ok. 5-8 minut z każdej strony.
Pieczywo smarujemy serkiem kanapkowym, następnie układamy szynkę drobiową oraz przygotowaną cukinię.