Kanapki z burratą i pomidorkami
Czy wiesz, że burrata jest uznawana za jeden z najlepszych serów świata? I nic dziwnego – bo jej kremowa konsystencja naprawdę potrafi zachwycić. Jeżeli i Ty chcesz cieszyć się tym niezwykłym smakiem, kanapki z burratą i pieczonymi pomidorkami sprawdzą się idealnie. Ten prosty przepis zachwyci Cię od pierwszego kęsa – i sprawi, że burrata na stałe zagości w Twoim jadłospisie. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
sztuk pomidorków
200 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
opakowanie burraty
125 g
|
2
|
kromki chleba
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pomidorki koktajlowe myjemy. Czosnek obieramy.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego z oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy, aż pomidorki zrobią się miękkie i pomarszczone. Zamiast pieczenia pomidorki z czosnkiem możemy podsmażyć na rozgrzanej oliwie, aż będą miękkie.
Na kromkach pieczywa rozsmarowujemy burratę. Nakładamy pomidorki z czosnkiem.