Kanapki z bakłażanem i kurczakiem
Kanapki? Zwykle kojarzą nam się z surowymi warzywami takimi jak pomidor, ogórek czy sałata. Tymczasem pieczone warzywa na kanapce to pyszna smakowa alternatywa i przepis na śniadanie rodem z modnej kawiarni. Dowód? Nasze kanapki z bakłażanem i kurczakiem, czyli mega dawka białka, błonnika i przeciwutleniaczy. Taką kanapkę możesz zjeść w domowym zaciszu albo zabrać ze sobą w drogę. Dawka energii na dobry początek dnia gwarantowana – smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
sztuki bakłażana
100 g
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
25 g
|
rukoli
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Sos: |
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
1
|
sztuka pomidorów suszonych
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Bakłażana kroimy na cienkie talarki. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na tej samej blaszce układamy również mięso. Wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Po tym czasie nacinamy mięso i sprawdzamy, czy jest już gotowe. W razie potrzeby pieczemy mięso jeszcze przez chwilę. Gdyby bakłażan przypiekł się wcześniej, zdejmujemy go z blaszki na talerz.
Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę. W miseczce mieszamy jogurt, majonez i suszone pomidory.
Na pieczywie układamy rukolę, część plasterków bakłażana, pokrojone w paski mięso, pozostałą część bakłażana, całość polewamy sosem i składamy kanapkę.