Kanapka z rostbefem i marynowanymi warzywami
W tej propozycji kanapek nie ma nic nudnego: rostbef zamiast tradycyjnej wędliny oraz marynowane marchewka i ogórek zamiast pomidora. Będzie naprawdę bardzo smacznie. Kanapka z rostbefem i marynowanymi warzywami sprawdzi się zarówno jako śniadanie w domu, jak i na wynos do pracy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
rostbefu wołowego
|
1
|
sztuka bułki grahamki
70 g
|
50 g
|
szpinaku
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
0,5
|
łyżeczki sezamu
2,5 g
|
0,5
|
sztuki marchwi
40 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2
|
łyżki octu ryżowego
20 g
|
1
|
łyżka sosu rybnego
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek.
Przyprawione mięso smażymy na rozgrzanej patelni przez 4-5 minut każdą ze stron (podany jest czas dla steka o grubości ok. 2 cm, średnio krwisty stopień wysmażenia, a temperatura wewnątrz mięsa powinna być około 55-57 stopni). Po tym czasie zdejmujemy mięso i pozostawiamy do ostygnięcia.
Marchew i ogórka kroimy w cienkie paski. Warzywa marynujemy w occie ryżowym, miodzie i sosie rybnym.
Majonez mieszamy z sosem sojowym i prażonym sezamem.
Ostygnięty rostbef kroimy na cienkie plastry.
Bułkę kroimy wzdłuż, nakładamy sos, szpinak, marynowane warzywa i pokrojoną wołowiną.