Kanapka z pastą z zielonego groszku i miętą

Kanapka z pastą z zielonego groszku i miętą

Idealna na lato, lekka i orzeźwiająca – taka jest kanapka z pastą z zielonego groszku i miętą! Pełen składników odżywczych groszek cukrowy łączy się tu czosnkiem, oliwą i miętą tworząc zielone połączenie pełne mocy. Taka kanapka idealnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja albo lunch do pracy – pokochają ją również dzieci. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Kanapka z pastą z zielonego groszku i miętą
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

329 kcal Kalorie
11 g Białko
12 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
339 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Pasta:

150 g
 groszku zielonego
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
garści mięty
1 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

1
sztuka ogórka
150 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

329 kcal Kalorie
11 g Białko
12 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
339 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (mrożony 3-4 minuty, świeży 2-3 minuty).

2

Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.

3

W misce umieszczamy groszek, oliwę, czosnek, miętę, sok z cytryny, sól i pieprz. Blendujemy na gładką masę.

4

Pieczywo smarujemy pastą. Podajemy z kawałkami warzyw.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.