Kanapka z pastą z zielonego groszku i miętą
Idealna na lato, lekka i orzeźwiająca – taka jest kanapka z pastą z zielonego groszku i miętą! Pełen składników odżywczych groszek cukrowy łączy się tu czosnkiem, oliwą i miętą tworząc zielone połączenie pełne mocy. Taka kanapka idealnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja albo lunch do pracy – pokochają ją również dzieci. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Pasta: |
|
150 g
|
groszku zielonego
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
garści mięty
1 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (mrożony 3-4 minuty, świeży 2-3 minuty).
Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
W misce umieszczamy groszek, oliwę, czosnek, miętę, sok z cytryny, sól i pieprz. Blendujemy na gładką masę.
Pieczywo smarujemy pastą. Podajemy z kawałkami warzyw.