Kanapka z pastą z czerwonej fasoli

Kanapka z pastą z czerwonej fasoli

Czerwona fasola to jeden z najbardziej charakterystycznych smaków kuchni meksykańskiej – czy wiesz jednak, że możesz z niej zrobić pyszną i niezwykle pożywną pastę kanapkową? Wykonana według poniższych wskazówek kanapka z pastą z czerwonej fasoli to idealny kandydat na pełnowartościowe śniadanie lub przekąskę zabraną do pracy – wybór należy do Ciebie!

5 min
Czas przygotowania
5 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)
Kanapka z pastą z czerwonej fasoli
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

279 kcal Kalorie
12 g Białko
2 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
641 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
240 g
 fasoli czerwonej
0,5
sztuki czerwonej cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
garść świeżej kolendry
4 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
0,5
sztuki papryczki chili
10 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g

Dodatki:

4
kromki chleba żytniego razowego
120 g
2
łyżki kiełków rzodkiewki
16 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
6
sztuk rzodkiewek
90 g
1
garść świeżej kolendry
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

279 kcal Kalorie
12 g Białko
2 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
641 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Do blendera wkładamy składniki na pastę: czerwoną fasolę konserwową, cebulę, oliwę, czosnek, kolendrę świeżą, sok z cytryny, papryczkę chilli oraz słodką paprykę. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i znowu mieszamy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby uzyskać pastę preferowanej konsystencji.

2

Kromki pieczywa smarujemy pastą. Układamy pokrojoną paprykę oraz rzodkiewkę. Na koniec posypujemy kiełkami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.