Kanapka z omletem i pastą z awokado

Kanapka z omletem i pastą z awokado

Ciekawa propozycja na wykorzystanie awokado jako dodatku do kanapki. Kanapka z omletem i pastą z awokado to świetny posiłek dla osób uwielbiających awokado, jednak nie w samotnej wersji. Zdecydowanie lepiej smakuje w połączeniu z różnymi przyprawami.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Kanapka z omletem i pastą z awokado
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

601 kcal Kalorie
32 g Białko
34 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
767 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
2
sztuki jajek kurzych
112 g
2
plastry sera cheddar
30 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
0,5
sztuki awokado
70 g
0,4
szklanki mleka
100 g
3
sztuki pomidorków koktajlowych
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

601 kcal Kalorie
32 g Białko
34 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
767 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Naczynie na omlet nagrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C, tryb góra-dół (180°C, termoobieg).

2

Jajka roztrzepujemy widelce i mieszamy z mlekiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania.

3

Masę jajeczną przelewamy do rozgrzanego naczynia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Zapiekamy do momentu, aż masa jajeczna wyraźnie się zestali i nie będzie widocznego surowego jajka.

4

Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia masy jajecznej, pokrojone warzywa rozkładamy na omlecie. Całość posypujemy posiekaną natką.

5

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy na pastę za pomocą widelca. Skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startym czosnkiem według własnego smaku.

6

Kromki chleba smarujemy pastą z awokado.

7

Omlet kroimy na kawałki wielkości pieczywa i rozkładamy na pieczywie. Gotowe danie podajemy na ciepło.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera