
Kanapka z omletem i pastą z awokado
Ciekawa propozycja na wykorzystanie awokado jako dodatku do kanapki. Kanapka z omletem i pastą z awokado to świetny posiłek dla osób uwielbiających awokado, jednak nie w samotnej wersji. Zdecydowanie lepiej smakuje w połączeniu z różnymi przyprawami.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
2
|
plastry sera cheddar
30 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,4
|
szklanki mleka
100 g
|
3
|
sztuki pomidorków koktajlowych
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Naczynie na omlet nagrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C, tryb góra-dół (180°C, termoobieg).
Jajka roztrzepujemy widelce i mieszamy z mlekiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania.
Masę jajeczną przelewamy do rozgrzanego naczynia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Zapiekamy do momentu, aż masa jajeczna wyraźnie się zestali i nie będzie widocznego surowego jajka.
Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia masy jajecznej, pokrojone warzywa rozkładamy na omlecie. Całość posypujemy posiekaną natką.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy na pastę za pomocą widelca. Skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz startym czosnkiem według własnego smaku.
Kromki chleba smarujemy pastą z awokado.
Omlet kroimy na kawałki wielkości pieczywa i rozkładamy na pieczywie. Gotowe danie podajemy na ciepło.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.