Kanapka z omletem i pastą z awokado
Ciekawa propozycja na wykorzystanie awokado jako dodatku do kanapki. Kanapka z omletem i pastą z awokado to świetny posiłek dla osób uwielbiających awokado, jednak nie w samotnej wersji. Zdecydowanie lepiej smakuje w połączeniu z różnymi przyprawami.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
2
|
plastry sera cheddar
30 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,4
|
szklanki mleka
100 g
|
3
|
sztuki pomidorków koktajlowych
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Naczynie na omlet nagrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, tryb góra – dół.
Jajka mieszamy ze startym serem i mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Masę jajeczną przelewamy do rozgrzanego naczynia i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Na 2-3 minuty przed końcem układamy pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekaną natkę pietruszki.
Awokado obieramy, rozgniatamy za pomocą widelca, dodajemy sok z cytryny, starty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kromki chleba smarujemy pastą z awokado.
Omlet kroimy na kawałki i układamy na kanapkach. Smacznego!