Kanapka z marynowanym tempehem
Masz ochotę na ekstra kanapkę, której nie powstydziłby się nawet najlepszy szef kuchni? Kanapka z marynowanym tempehem to przepis, który zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Jej sekretnym składnikiem jest tempeh – a konkretnie marynata, która nadaje mu wyraziście pyszny smak. Wśród jej składników znajdziesz oliwę, sos sojowy, miód, imbir i czosnek – czyli prawdziwą eksplozję smaków. Tak przygotowany tempeh cudownie komponuje się ze świeżym razowym pieczywem, chrupiącą sałatą i soczystym pomidorem. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Tempeh: |
|
1
|
porcja tempehu
100 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
Składniki kanapki: |
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
25 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tempeh kroimy w paski. Czosnek drobno siekamy. Natomiast imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Sos sojowy, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, czosnek oraz imbir dokładnie mieszamy. Tempeh mieszamy w marynacie i pozostawiamy na minimum 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy tempeh i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut.
Pomidora kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczywo opiekamy w opiekaczu lub podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Na pieczywie układamy miks sałat, tempeh oraz pomidora.