Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Kanapka z marynowanym tempehem

Kanapka z marynowanym tempehem

Masz ochotę na ekstra kanapkę, której nie powstydziłby się nawet najlepszy szef kuchni? Kanapka z marynowanym tempehem to przepis, który zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Jej sekretnym składnikiem jest tempeh – a konkretnie marynata, która nadaje mu wyraziście pyszny smak. Wśród jej składników znajdziesz oliwę, sos sojowy, miód, imbir i czosnek – czyli prawdziwą eksplozję smaków. Tak przygotowany tempeh cudownie komponuje się ze świeżym razowym pieczywem, chrupiącą sałatą i soczystym pomidorem. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Kanapka z marynowanym tempehem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

495 kcal Kalorie
26 g Białko
22 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
849 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki

Tempeh:

1
porcja tempehu
100 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
plaster imbiru
5 g

Składniki kanapki:

2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
25 g
 miksu sałat
0,5
sztuki pomidora
80 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

495 kcal Kalorie
26 g Białko
22 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
849 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Tempeh kroimy w paski. Czosnek drobno siekamy. Natomiast imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

2

Sos sojowy, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, czosnek oraz imbir dokładnie mieszamy. Tempeh mieszamy w marynacie i pozostawiamy na minimum 30 minut.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

4

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy tempeh i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut.

5

Pomidora kroimy na mniejsze kawałki.

6

Pieczywo opiekamy w opiekaczu lub podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.

7

Na pieczywie układamy miks sałat, tempeh oraz pomidora.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.