
Kanapka z gofrów
Jak sprawić, by kanapki nabrały zupełnie nowego charakteru? Standardowe pieczywo zamień na…gofry! Kanapka z gofrów to perfekcyjny przepis na kreatywne śniadanie, które możesz zjeść w domu albo zabrać ze sobą do pracy. Chrupiące gofrowe ciasto tworzy tu pyszne połączenie ze smażonymi pieczarkami, sałatą, ogórkiem oraz serem i szynką. Całość nie tylko super smakuje, ale także świetnie syci i dostarcza błonnika, wapnia, a także witamin: D, B2 czy B12. Spróbuj, a obiecujemy, że nie pożałujesz. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
sztuka gofrów wytrawnych
165 g
|
Pieczarki: |
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dodatki: |
|
4
|
plastry szynki z kurczaka
40 g
|
2
|
plastry sera gouda
30 g
|
25 g
|
miksu sałat
|
0,5
|
sztuki ogórka świeżego
75 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gofry przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-na-gofry-wytrawne/
Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Pieczarki podsmażamy na średnim ogniu, aż zmiękną i cała woda z nich odparuje przez około 7-10 minut.
Ogórka kroimy w plastry lub paski wedle preferencji.
Gotowego gofra dzielimy na dwie równe połówki.
Na jednej połówce gofra układamy miks sałat, podsmażone pieczarki, plastry sera i szynki, a na wierzch dodajemy pokrojonego ogórka.
Tak przygotowaną kanapkę przykrywamy drugą połówką gofra