Kanapka ryżowa z tuńczykiem

Kanapka ryżowa z tuńczykiem

Kanapka bez chleba? Wystarczy odrobina kreatywności! W końcu, zamiast pszennego bochenka, można użyć np. plastrów batata, tortilli albo…ryżu. Ta ostatnia opcja szczególnie posmakuje fanom sushi – i to właśnie z myślą o nich powstał poniższy przepis: czyli kanapka ryżowa z tuńczykiem. Do jej przygotowania potrzebujesz odpowiednio zaprawionego ryżu arborio oraz tuńczyka w marynacie na bazie miodu, oliwy i sosu sojowego. Ale to nie wszystko – bo znajdziesz tu także świeże warzywa (awokado, ogórek) i oczywiście nori, które świetnie spaja całość. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kanapka ryżowa z tuńczykiem
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

525 kcal Kalorie
32 g Białko
21 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1175 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki

Ryż:

50 g
 ryżu arborio
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
łyżka octu ryżowego
10 g
2
szczypty soli
0,5 g

Składniki kanapki:

1
listek nori
2,5 g
100 g
 tuńczyka świeżego
0,5
sztuki awokado
70 g
0,5
sztuki ogórka
75 g

Marynata do ryby:

1
łyżka soku z cytryny
6 g
1,5
łyżki sosu sojowego
15 g
0,5
łyżeczki miodu
6 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

525 kcal Kalorie
32 g Białko
21 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1175 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Można go delikatnie przegotować, aby był bardziej klejący.

2

W miseczce dokładnie mieszamy ocet, sól i erytrol. Zaprawkę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.

3

W drugiej misce łączymy składniki marynaty do ryby.

4

Rybę kroimy w drobne paski, umieszczamy w marynacie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

5

Na suchej, nieprzywierającej i dobrze rozgrzanej patelni smażymy kawałki ryby przez ok. 5 minut. Kawałki ryby obracamy co chwilę, aby podsmażyły się z każdej strony.

6

Ogórek i awokado kroimy w cienkie paski.

7

Składamy kanapkę: na desce kładziemy duży kwadrat folii spożywczej, taki by znacznie wystawał poza arkusz nori. Na wyścielonej desce kładziemy nori, na środku nori układamy ryż i delikatnie uklepujemy. Następnie na ryżu kładziemy rybę, ogórka i awokado. Łapiemy nori za dwa przeciwległe końce i składamy do środka, tak by jeden koniec nachodził na drugi. Powtarzamy czynność z drugimi przeciwległymi rogami. Aby nori łatwiej się do siebie przyklejało, możemy zwilżyć rogi zimną wodą. Gdy kanapkę mamy złożoną, zawijamy ją ciasno w folię spożywczą i delikatnie dociskamy. Pozostawiamy na ok. 10 minut do sklejenia.

8

Gotową kanapkę przekrajamy na pół i wyjmujemy z foli spożywczej.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.