Kanapka ryżowa z tuńczykiem
Kanapka bez chleba? Wystarczy odrobina kreatywności! W końcu, zamiast pszennego bochenka, można użyć np. plastrów batata, tortilli albo…ryżu. Ta ostatnia opcja szczególnie posmakuje fanom sushi – i to właśnie z myślą o nich powstał poniższy przepis: czyli kanapka ryżowa z tuńczykiem. Do jej przygotowania potrzebujesz odpowiednio zaprawionego ryżu arborio oraz tuńczyka w marynacie na bazie miodu, oliwy i sosu sojowego. Ale to nie wszystko – bo znajdziesz tu także świeże warzywa (awokado, ogórek) i oczywiście nori, które świetnie spaja całość. Koniecznie wypróbuj!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ryż: |
|
50 g
|
ryżu arborio
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Składniki kanapki: |
|
1
|
listek nori
2,5 g
|
100 g
|
tuńczyka świeżego
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
Marynata do ryby: |
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Można go delikatnie przegotować, aby był bardziej klejący.
W miseczce dokładnie mieszamy ocet, sól i erytrol. Zaprawkę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.
W drugiej misce łączymy składniki marynaty do ryby.
Rybę kroimy w drobne paski, umieszczamy w marynacie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Na suchej, nieprzywierającej i dobrze rozgrzanej patelni smażymy kawałki ryby przez ok. 5 minut. Kawałki ryby obracamy co chwilę, aby podsmażyły się z każdej strony.
Ogórek i awokado kroimy w cienkie paski.
Składamy kanapkę: na desce kładziemy duży kwadrat folii spożywczej, taki by znacznie wystawał poza arkusz nori. Na wyścielonej desce kładziemy nori, na środku nori układamy ryż i delikatnie uklepujemy. Następnie na ryżu kładziemy rybę, ogórka i awokado. Łapiemy nori za dwa przeciwległe końce i składamy do środka, tak by jeden koniec nachodził na drugi. Powtarzamy czynność z drugimi przeciwległymi rogami. Aby nori łatwiej się do siebie przyklejało, możemy zwilżyć rogi zimną wodą. Gdy kanapkę mamy złożoną, zawijamy ją ciasno w folię spożywczą i delikatnie dociskamy. Pozostawiamy na ok. 10 minut do sklejenia.
Gotową kanapkę przekrajamy na pół i wyjmujemy z foli spożywczej.