Kalafior w panierce
Kalafior to prawdziwy polski superfood – jego białe różyczki dostarczają mocy witaminy C, folianów, a także przeciwnowotworowego sulforafanu. Masz ochotę włączyć do diety kalafiora – ale w totalnie kreatywnej wersji? Mamy przepis dla Ciebie! Kalafior w panierce to obłędne połączenie delikatnych różyczek kalafiora z chrupiącą panierką na bazie mąki z ciecierzycy i aromatycznych przypraw. Całość zachwyca smakiem od pierwszego kęsa i świetnie sprawdza się w ramach przekąski do filmu, na imprezę albo…piknik w plenerze. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
kalafiora
|
Panierka: |
|
7,5
|
łyżki mąki pszennej
90 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
2
|
łyżki mąki z ciecierzycy
24 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
10
|
łyżek bułki tartej
100 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kalafior dzielimy na różyczki.
Gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (5-7 minut).
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra dół.
W misce mieszamy mąkę, mąkę z ciecierzycy, sól, pieprz, paprykę czosnek i oregano. Dodajemy mleko i mieszamy, aż powstanie ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego.
Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście, obtaczamy w bułce tartej.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem.
Pieczemy przez 20-25 minut. W połowie pieczenia obracamy na drugą stronę.