Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pieczone warzywa korzeniowe z dipem jogurtowym

Pieczone warzywa korzeniowe z dipem jogurtowym

Lubisz frytki? A czy wiesz, że możesz je zamienić na zdrowszą, równie pyszną, a do tego dużo bardziej kreatywną opcję? Jeśli uwielbiasz słone przekąski, a fast food to Twoja pięta achillesowa, koniecznie wypróbuj pieczone warzywa korzeniowe z dipem jogurtowym. Obok klasycznych ziemniaków znajdziesz tu pietruszkę, seler i marchewkę – czyli 4 niepowtarzalne smaki, każdy inny i zupełnie nietuzinkowy. Łączy je jednak pewna cecha: wszystkie pysznie smakują z dodatkiem wyrazistego dipu na bazie jogurtu i majonezu. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczone warzywa korzeniowe z dipem jogurtowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

578 kcal Kalorie
21 g Białko
12 g Tłuszcze
107 g Węglowodany
319 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
5
sztuk ziemniaków
350 g
2
sztuki pietruszki
100 g
0,5
sztuki selera
90 g
2
sztuki marchewek
90 g
0,5
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
2
łyżeczki majonezu
20 g
1
ząbek czosnku
6 g
7
łyżek soku z cytryny
42 g
3
łyżeczki koperek
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

578 kcal Kalorie
21 g Białko
12 g Tłuszcze
107 g Węglowodany
319 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik rozgrzewany do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Obieramy, myjemy i kroimy w słupki ziemniaki, pietruszkę, seler i marchew. Całość skrapiamy oliwą. Następnie doprawiamy solą, pieprzem.

3

Naczynie, w którym będziemy piec warzywa, wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy przygotowane wcześniej warzywa.

4

Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200*C przez około 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.

5

Sos przygotowujemy z jogurtu, majonezu, tartego czosnku i soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

6

Upieczone warzywa korzeniowe podajemy z sosem jogurtowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.