Kaczka z sosem pomarańczowym, ryżem i kapustą

Kaczka z sosem pomarańczowym, ryżem i kapustą

Mięso kaczki to produkt, który dla wielu stanowi nieodłączny element menu luksusowej restauracji. I nic dziwnego – kaczka jest bowiem tłustsza, a przez to też bardziej soczysta od kurczaka, a do tego wyróżnia się charakterystycznym, wyrazistym smakiem. To czyni ją produktem idealnym, gdy okazja zobowiązuje, a Ty chcesz pokazać się z jak najlepszej kulinarnej strony. Owszem – takie mięso przygotować trzeba umieć: a wtedy z pomocą przychodzi nasza kaczka z sosem pomarańczowym, ryżem i kapustą. Jej sekret? Słodko-kwaśny sos, w którym znajdziesz m.in. sok pomarańczowy, rodzynki i przyprawę do piernika. Efekt podbije Twoje kubki smakowe – koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Kaczka z sosem pomarańczowym, ryżem i kapustą
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

437 kcal Kalorie
29 g Białko
12 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
101 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu
400 g
 mięsa z piersi kaczki
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Sos:

2
sztuki pomarańczy
480 g
2
łyżeczki miodu
24 g
15 g
 rodzynek
1
plaster imbiru
5 g
1
łodyga tymianku
4 g
1
łyżeczka przyprawy do piernika
5 g

Kapusta:

200 g
 kapusty czerwonej
0,4
szklanki soku z pomarańczy
100 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

437 kcal Kalorie
29 g Białko
12 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
101 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy olej. Skórę na mięsie nacinamy na krzyż. Pierś z kaczki smażymy na dużym ogniu 4 minuty od strony skóry i 1 minutę od strony mięsa. Wylewamy tłuszcz, ale nie myjemy patelni.

3

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, góra-dół przez około 15 minut, aby mięso było średnio upieczone lub 18, aby było dobrze wypieczone.

4

Wyjmujemy, przykrywamy folią.

5

Przygotowujemy sos: na patelnię po smażeniu kaczki dodajemy sok i skórkę z 1 pomarańczy, rodzynki, miód, imbir, tymianek i przyprawę do piernika. Zagotowujemy i odparowujemy na małym ogniu. Jeśli wyciekła woda z mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy sos jest gotowy, dodajemy fileciki wycięte z 1 pomarańczy.

6

Kapustę siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy sok pomarańczowy, cynamon, sól, pieprz. Dusimy do miękkości.

7

Kaczkę kroimy w plastry.

8

Kaczkę polewamy sosem, podajemy z ryżem i kapustą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.