Kaczka z sosem pomarańczowym, ryżem i kapustą
Mięso kaczki to produkt, który dla wielu stanowi nieodłączny element menu luksusowej restauracji. I nic dziwnego – kaczka jest bowiem tłustsza, a przez to też bardziej soczysta od kurczaka, a do tego wyróżnia się charakterystycznym, wyrazistym smakiem. To czyni ją produktem idealnym, gdy okazja zobowiązuje, a Ty chcesz pokazać się z jak najlepszej kulinarnej strony. Owszem – takie mięso przygotować trzeba umieć: a wtedy z pomocą przychodzi nasza kaczka z sosem pomarańczowym, ryżem i kapustą. Jej sekret? Słodko-kwaśny sos, w którym znajdziesz m.in. sok pomarańczowy, rodzynki i przyprawę do piernika. Efekt podbije Twoje kubki smakowe – koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu
|
400 g
|
mięsa z piersi kaczki
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Sos: |
|
2
|
sztuki pomarańczy
480 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
15 g
|
rodzynek
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łodyga tymianku
4 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy do piernika
5 g
|
Kapusta: |
|
200 g
|
kapusty czerwonej
|
0,4
|
szklanki soku z pomarańczy
100 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Skórę na mięsie nacinamy na krzyż. Pierś z kaczki smażymy na dużym ogniu 4 minuty od strony skóry i 1 minutę od strony mięsa. Wylewamy tłuszcz, ale nie myjemy patelni.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, góra-dół przez około 15 minut, aby mięso było średnio upieczone lub 18, aby było dobrze wypieczone.
Wyjmujemy, przykrywamy folią.
Przygotowujemy sos: na patelnię po smażeniu kaczki dodajemy sok i skórkę z 1 pomarańczy, rodzynki, miód, imbir, tymianek i przyprawę do piernika. Zagotowujemy i odparowujemy na małym ogniu. Jeśli wyciekła woda z mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy sos jest gotowy, dodajemy fileciki wycięte z 1 pomarańczy.
Kapustę siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy sok pomarańczowy, cynamon, sól, pieprz. Dusimy do miękkości.
Kaczkę kroimy w plastry.
Kaczkę polewamy sosem, podajemy z ryżem i kapustą.