
Jesienna sałatka z boczniakami

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
miksu sałat
|
0,4
|
opakowania twarogu wędzonego
100 g
|
4
|
sztuki boczniaków
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski o grubości około 1 cm.
Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy, a następnie dodajemy boczniaki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 9 minut, do momentu, gdy się zrumienią. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec doprawiamy grzyby solą, pieprzem i tymiankiem.
W międzyczasie kroimy jabłko w cienkie plastry, a czerwoną cebulę w piórka.
Przygotowujemy grzanki. Pieczywo kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni, aż będzie chrupiące.
Do dużej miski wykładamy sałatę. Dodajemy cebulę, jabłko oraz pokruszony w palcach twaróg.
W osobnej, małej miseczce mieszamy pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, przygotowując dressing.
Do sałatki dodajemy usmażone boczniaki. Całość polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy.
Sałatkę podajemy z przygotowanymi grzankami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.