Jesienna sałatka z boczniakami

Jesienna sałatka z boczniakami

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Jesienna sałatka z boczniakami
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

717 kcal Kalorie
26 g Białko
40 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
441 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 miksu sałat
0,4
opakowania twarogu wędzonego
100 g
4
sztuki boczniaków
200 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
1
sztuka jabłka
150 g
2
kromki chleba żytniego
60 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

717 kcal Kalorie
26 g Białko
40 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
441 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski o grubości około 1 cm.

2

Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy, a następnie dodajemy boczniaki. Smażymy je na średnim ogniu przez około 9 minut, do momentu, gdy się zrumienią. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec doprawiamy grzyby solą, pieprzem i tymiankiem.

3

W międzyczasie kroimy jabłko w cienkie plastry, a czerwoną cebulę w piórka.

4

Przygotowujemy grzanki. Pieczywo kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni, aż będzie chrupiące.

5

Do dużej miski wykładamy sałatę. Dodajemy cebulę, jabłko oraz pokruszony w palcach twaróg.

6

W osobnej, małej miseczce mieszamy pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, przygotowując dressing.

7

Do sałatki dodajemy usmażone boczniaki. Całość polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy.

8

Sałatkę podajemy z przygotowanymi grzankami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera