Jajka sadzone z młodymi ziemniakami i mizerią
Masz ochotę na coś lekkiego, pożywnego i bezmięsnego? Wypróbuj nasz przepis na jajka sadzone z młodymi ziemniakami i mizerią! Ten prosty przepis udowodni Ci, że dobry obiad wcale nie musi zawierać mięsa – i wciąż smakować absolutnie pysznie. Warto dać mu szansę – zwłaszcza że jajko jest dobrym źródłem niezbędnych składników odżywczych: m.in. żelaza, cynku czy witaminy D. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
2
|
sztuki jajka
112 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
łyżki octu
5 g
|
1
|
łyżka śmietany
18 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
Ogórka kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy solą, pieprzem i octem. Dodajemy śmietanę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wybijamy jajka, solimy i smażymy, aż białko się zetnie.
Ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem, podajemy z jajkami i mizerią.