Jajka sadzone z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną
Masz ochotę na bezmięsny obiad w lekkiej wersji? Jajka sadzone z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną sprawdzą się perfekcyjnie! Zalety? Proste wykonanie, wykorzystanie produktów sezonowych i żadnych wymyślnych produktów. A dodatkowo mnóstwo składników odżywczych: między innymi białka, błonnika, witaminy C, beta-karotenu i żelaza. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
300 g
|
kapusty
|
1
|
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g
|
3
|
łyżeczki oleju
15 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
sztuki jajka
112 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy ok 1/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Na suchą patelnię dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając. Gdy poczujemy lekko orzechowy zapach, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę z gotowanej kapusty i dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Przekładamy do kapusty i wszystko mieszamy.
Kapustę doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wybijamy jajka, solimy i smażymy, aż białko się zetnie.
Ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem, podajemy z jajkami i kapustą.