Jajka sadzone z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną

Jajka sadzone z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną

Masz ochotę na bezmięsny obiad w lekkiej wersji? Jajka sadzone z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną sprawdzą się perfekcyjnie! Zalety? Proste wykonanie, wykorzystanie produktów sezonowych i żadnych wymyślnych produktów. A dodatkowo mnóstwo składników odżywczych: między innymi białka, błonnika, witaminy C, beta-karotenu i żelaza. Spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,86/5
(z 7 ocen)
Jajka sadzone z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

711 kcal Kalorie
26 g Białko
32 g Tłuszcze
86 g Węglowodany
430 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
4
sztuki ziemniaków
280 g
300 g
 kapusty
1
łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g
3
łyżeczki oleju
15 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
sztuki jajka
112 g
2
łyżeczki koperku
8 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

711 kcal Kalorie
26 g Białko
32 g Tłuszcze
86 g Węglowodany
430 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.

2

Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy ok 1/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości.

3

W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Na suchą patelnię dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając. Gdy poczujemy lekko orzechowy zapach, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy wodę z gotowanej kapusty i dokładnie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Przekładamy do kapusty i wszystko mieszamy.

4

Kapustę doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.

5

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wybijamy jajka, solimy i smażymy, aż białko się zetnie.

6

Ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem, podajemy z jajkami i kapustą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.