Jajka sadzone z grzankami
Jak sprawić, żeby śniadanie na bazie jajek było nie tylko smaczne, ale także pełnowartościowe i pełne witamin? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na jajka sadzone z grzankami, żeby się tego dowiedzieć! Dzięki dodatkowi zielonych warzyw i ziół, tak podane danie nie tylko dostarczy wszystkiego co konieczne, aby dobrze rozpocząć dzień, ale także zachwyci Cię swoim niezwykle estetycznym wyglądem.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki jajek kurzych
224 g
|
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
2
|
sztuki ogórka
300 g
|
50 g
|
świeżego szpinaku
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pieczywo kroimy w kostkę i podpiekamy na rozgrzanej patelni, studzimy.
W misce łączymy szpinak, dodajemy posiekany koperek i pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu, ogórka pokrojonego w kostkę i jogurt naturalny, mieszamy.
Jajka smażymy na patelni, aż białko będzie całkowicie ścięte.
Na talerzach układamy sałatkę, posypujemy grzankami i układamy na wierzchu jajko. Smacznego!