![Lekka sałatka z makaronem, serem feta i grejpfrutem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/10/17214718/bok-3.jpg)
Lekka sałatka z makaronem, serem feta i grejpfrutem
Uwielbiasz makarony? Mamy coś dla Ciebie! Nasza sałatka z makaronem i serem feta zadowoli największego makaronowego smakosza. A do tego dostarczy Ci wielu wartościowych składników odżywczych — m.in. wapnia, witamin z grupy B i magnezu. Smacznego!
![Lekka sałatka z makaronem, serem feta i grejpfrutem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2020/10/17214721/gora-3.png)
Kategorie
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
rukoli
|
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego, np. świderki
|
1
|
sztuka sera feta
200 g
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
1
|
sztuka grejpfruta
220 g
|
30 g
|
płatków migdałów
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w trybie termoobieg.
Buraka obieramy i kroimy w słupki, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na papier do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 minut.
Migdały prażymy przez minutę na suchej patelni.
Ser feta oraz miąższ grejpfruta kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Smacznego!