Jajka po turecku

Jajka po turecku

Jajka po wiedeńsku, jajka po benedyktyńsku, a może…jajka po turecku? Jajka w tej wersji są dość mało popularne w naszym kraju – a szkoda, bo smakują naprawdę pysznie! Takie jajka podawane są z jogurtem naturalnym i papryczką chili – dzięki czemu zyskują zupełnie nowe walory smakowe. Chili i jogurt są bowiem nieco jak yin i yang – niby przeciwieństwa, jednak takie, które świetnie się dopełniają. Jajka po turecku warto dodatkowo podać z chrupiącym pieczywem, soczystymi pomidorkami i rukolą. Nie czekaj – koniecznie wypróbuj nasz przepis! Zwłaszcza jeśli jesteś amatorem „jajecznych” śniadań ;).

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,20/5
(z 20 ocen)
Jajka po turecku
Kategorie
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

352 kcal Kalorie
15 g Białko
19 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
406 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jajek
112 g
0,5
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Do podania:

3
kromki chleba żytniego razowego
90 g
5
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
50 g
 rukoli

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

352 kcal Kalorie
15 g Białko
19 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
406 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Wodę zagotowujemy w garnku, a następnie zmniejszamy ogień, żeby tylko lekko wrzała. Wbijamy jajko do miseczki i delikatnie wlewamy do wody (każde jajko osobno). Gotujemy 3 minuty (na miękko) lub 4-5 minut (ścięte żółtko).

2

Papryczkę chilli drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przyprawiamy wędzoną papryką.

3

Jogurt solimy i wykładamy na talerz.

4

Na jogurt wykładamy papryczkę i jajka.

5

Podajemy z pieczywem i warzywami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.