
Jajka po turecku z pieczoną dynią
Jajko po turecku – czyli jajko podane z jogurtowym sosem i przyprawami to pyszny sposób na sycące i orzeźwiające śniadanie. Chcesz przygotować je w wersji jesiennej? Postaw na nasz przepis na jajka po turecku z pieczoną dynią! To cudownie pyszne połączenie jajek, lekko słodkiej dyni, aromatycznego koperku i chrupiących pestek dyni. Perfekcyjne na chłodne, jesienne poranki oraz wieczory. Smacznego!

Kategorie


Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
dyni świeżej lub mrożonej
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,2
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Jajka: |
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
1
|
łyżka octu
10 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu greckiego
100 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,3
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Do podania: |
|
10 g
|
pestek dyni
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C z termoobiegiem (lub 210°C góra–dół).
Dynię dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki wraz z włóknistym środkiem. Następnie obieramy ze skórki (jeśli używamy hokkaido, można ją pozostawić) i kroimy w średniej grubości paski (ok. 1 cm). Jeśli korzystamy z dyni mrożonej, wcześniej ją rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Dynię przekładamy do miski, dodajemy oliwę. Wsypujemy słodką paprykę, paprykę wędzoną, kmin rzymski, czosnek i sól według własnego uznania. Mieszamy i wykładamy równą warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25–30 minut, aż dynia zmięknie i lekko się przyrumieni.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek drobno siekamy i odstawiamy na bok.
W małej miseczce łączymy jogurt grecki z czosnkiem i sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
W garnku zagotowujemy wodę (tyle, by można było swobodnie wbić do niej jajka) na średnim ogniu, gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy na mały ogień i dodajemy ocet, dokładnie mieszamy. Przy pomocy łyżki mieszamy wrzątek tak, by na środku powstał wir.
Wbijamy jajka pojedynczo do małej miseczki, a następnie delikatnie zsuwamy do wody (w środek wiru), gotując po 3–4 minuty bez przykrycia, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku. Ponawiamy kroki z pozostałymi jajkami.
Na talerze wykładamy dynię, na wierzch kładziemy sos jogurtowy i układamy jajka, które nacinamy wzdłuż na pół. Posypujemy ostrą papryką, solą, pestkami dyni i koperkiem.
Gotowe danie podajemy na gorąco z pieczywem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.