Jajka na tortilli
Nie masz pomysłu na oryginalne śniadanie z jajkiem w roli głównej? Nasz przepis na jajka na tortilli przychodzi na ratunek! Poniższe wskazówki pozwolą Ci przygotować pełnowartościowy posiłek, którego smak łączy w sobie klasyczne, polskie warzywa z dodatkami charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej – spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie krojonych pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
1
|
sztuka ogórka zielonego
150 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,7
|
sztuki cebuli
55 g
|
8
|
sztuk jajek kurzych
448 g
|
4
|
sztuki tortilli pełnoziarnistych
240 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę, papryczkę chilli i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni z olejem przez 3 minuty.
Na patelnię dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy.
Ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów.
Na patelni smażymy jajka, przyprawiamy solą.
Tortille podgrzewamy na patelni i smarujemy sosem, przekładamy jajka, całość posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!