Jajka faszerowane szynką
Nie ma bardziej wielkanocnego produktu niż jajko – i chyba każdy się z tym zgodzi. Potraw z jajek jest bez liku – to też fakt. Rzecz w tym, że w Wielkanoc zwykle mamy ochotę na coś bardziej oryginalnego niż jajecznica, jajko na miękko czy omlet. I wtedy z pomocą przychodzi… nasz przepis na jajka faszerowane szynką! Do przygotowania farszu potrzebne będą Ci żółtka, delikatna szynka z indyka, wiosenne rzodkiewki, a do tego majonez i musztarda, które idealnie spajają całość. Tak przygotowane jajka znikną z wielkanocnego stołu w ekspresowym tempie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk jajek
280 g
|
10
|
plastrów szynki z indyka
150 g
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
8
|
sztuk rzodkiewek
120 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Zimne obieramy.
Obrane jajka przekrajamy na pół. Wyjmujemy żółtka.
W misce mieszamy żółtka, pokrojoną szynkę, kawałki rzodkiewki, sól, pieprz, majonez i musztardę.
Farsz nakładamy w jajka. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gotowe podajemy z pieczywem i warzywami.