Jajecznica na parze z pieczywem
Jajecznica to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych opcji śniadaniowo-kolacyjnych. Ma jednak pewną wadę: większości z nas kojarzy się z tłustym i dość ciężkostrawnym posiłkiem. Rzecz w tym, że…wcale nie musi tak być! Jajecznica na parze z pieczywem z naszego przepisu to dowód na to, że na diecie lekkostrawnej nie trzeba rezygnować z ulubionego śniadania. Kluczem jest po prostu odpowiednia obróbka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
kromki chleba pszennego
60 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
opakowanie serka wiejskiego
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i ustawiamy na brzegach garnka miseczkę. Wlewamy do niej rozkłócone wcześniej jajka. Jajecznica na parze powinna gotować się przez 10-15 minut.
Z pomidora usuwamy skórkę i pestki, następnie kroimy w kostkę.
Jajecznicę podajemy z pieczywem nasączonym olejem oraz pomidorem.
Wraz z posiłkiem zjadamy serek wiejski.