Jajecznica na parze z pieczywem

Jajecznica na parze z pieczywem

Jajecznica to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych opcji śniadaniowo-kolacyjnych. Ma jednak pewną wadę: większości z nas kojarzy się z tłustym i dość ciężkostrawnym posiłkiem. Rzecz w tym, że…wcale nie musi tak być! Jajecznica na parze z pieczywem z naszego przepisu to dowód na to, że na diecie lekkostrawnej nie trzeba rezygnować z ulubionego śniadania. Kluczem jest po prostu odpowiednia obróbka. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Jajecznica na parze z pieczywem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

554 kcal Kalorie
37 g Białko
27 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
905 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jaja kurzego
112 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
kromki chleba pszennego
60 g
1
sztuka pomidora
160 g
1
opakowanie serka wiejskiego
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

554 kcal Kalorie
37 g Białko
27 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
905 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i ustawiamy na brzegach garnka miseczkę. Wlewamy do niej rozkłócone wcześniej jajka. Jajecznica na parze powinna gotować się przez 10-15 minut.

2

Z pomidora usuwamy skórkę i pestki, następnie kroimy w kostkę.

3

Jajecznicę podajemy z pieczywem nasączonym olejem oraz pomidorem.

4

Wraz z posiłkiem zjadamy serek wiejski.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.