Jagodzianki
Świeże jagodzianki to idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury. Jeśli upieczemy je w domu, z dodatkiem mąki razowej oraz orkiszowej, cukier zaś zastąpimy erytrolem będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
30
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
12
|
łyżeczek masła
60 g
|
30 g
|
świeżych drożdży
|
600 g
|
jagód
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Z drożdży, miodu, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, resztę mleka, erytrol i wyrośnięte drożdże.
Dodajemy masło (ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki). Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Gotowe ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy (najlepiej na cienkie placki, dzięki temu jagodzianki będą miały dużo nadzienia).
Nakładamy na środek kopiastą łyżkę jagód i zawijamy w okrągłą bułeczkę, ściągając rogi do środka, a potem odwracając gotową jagodziankę do góry nogami.
Przygotowane jagodzianki pieczemy przez ok. 25 minut. Smacznego!