Jagodzianki

Jagodzianki

Świeże jagodzianki to idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury. Jeśli upieczemy je w domu, z dodatkiem mąki razowej oraz orkiszowej, cukier zaś zastąpimy erytrolem będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkie.

25 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,05/5
(z 75 ocen)
Jagodzianki
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

394 kcal Kalorie
13 g Białko
10 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
49 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
0,8
szklanki mleka
200 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
30
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g
2
łyżeczki miodu
24 g
12
łyżeczek masła
60 g
30 g
 świeżych drożdży
600 g
 jagód
1
szczypta soli
0,25 g
8
łyżeczek erytrolu
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

394 kcal Kalorie
13 g Białko
10 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
49 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

Z drożdży, miodu, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, resztę mleka, erytrol i wyrośnięte drożdże.

4

Dodajemy masło (ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki). Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

5

Gotowe ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy (najlepiej na cienkie placki, dzięki temu jagodzianki będą miały dużo nadzienia).

6

Nakładamy na środek kopiastą łyżkę jagód i zawijamy w okrągłą bułeczkę, ściągając rogi do środka, a potem odwracając gotową jagodziankę do góry nogami.

7

Przygotowane jagodzianki pieczemy przez ok. 25 minut. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.