Indyjski palak paneer z curry i ryżem korzennym
Chcesz poczuć się jak w prawdziwej, indyjskiej restauracji, pełnej kolorów i zapachu egzotycznych przypraw? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na indyjski palak paneer z curry i ryżem kokosowym! To klasyczne danie kuchni indyjskiej charakteryzuje się nie tylko wyrazistym smakiem, ale zawiera również mnóstwo korzystnych składników odżywczych i witamin, a dodatkowo, w naszej wersji, nie wymaga wizyty w specjalistycznym sklepie z produktami egzotycznymi – aby go przygotować, wystarczy zaopatrzyć się w półtłusty twaróg.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
opakowania sera twarogowego półtłustego
375 g
|
200 g
|
ryżu basmati
|
1
|
opakowanie mleczka kokosowego
400 g
|
250 g
|
kalafiora
|
50 g
|
szpinaku
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
łyżeczki kardamonu
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki curry
6 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekany imbir, czosnek, szpinak i cebulę przez 5 minut.
Do rondelka dodajemy przyprawy, mleko kokosowe i podzielonego na różyczki kalafiora. Całość gotujemy przez 5 minut.
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem 1 nasiona kardamonu (lub zmielonego).
Twaróg kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Do sosu dodajemy twaróg, całość zagotowujemy i podajemy z ryżem.
Smacznego!