Ryż z kalafiora z kurczakiem i warzywami

Wypróbuj przepis na ryż z kalafiora z kurczakiem, który stanie się numerem jeden w Twoim jadłospisie. Ryż z kalafiora to rewelacyjna odmiana dla standardowego ryżu oraz kaszy. Przygotowane danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,24/5
(z 17 ocen)
Ryż z kalafiora z kurczakiem i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

509 kcal Kalorie
34 g Białko
26 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
403 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
1
porcja mięsa z piersi kurczaka
100 g
0,3
sztuki kalafiora
150 g
1
sztuka marchewki
45 g
0,5
sztuki czerwonej papryki
85 g
0,7
sztuki cebuli
80 g
0,1
opakowania groszku
30 g
1
łyżka sok z cytryny
6 g
0,3
garści orzechów nerkowca
10 g
1
łyżeczka oleju kokosowego
5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Składniki na sos:

0,3
opakowania mleczka kokosowego
100 g
1
plaster startego imbiru
5 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
łyżki curry
6 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
łyżeczka płatków chili
5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

509 kcal Kalorie
34 g Białko
26 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
403 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Różyczki kalafiora wrzucamy do rozdrabniacza, by uzyskać go w kawałkach wielkości ryżu

2

Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy ryż i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5-7 min aż zmięknie. Po tym czasie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na bok

3

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy przyprawionego kurczaka pokrojonego w małe kawałki

4

W tym czasie wszystkie składniki na sos poza wodą blendujemy

5

Gdy kurczak jest gotowy, dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, paprykę, cebulę i groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie wszystko mieszamy

6

Gotujemy 2 min, po tym czasie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i gotujemy dodatkowe 3 min

7

Następnie dodajemy sos i mieszamy. Jeśli jest za gęsty dolewamy połowę wody
Zostawiamy na ogniu na przynajmniej 5 min

8

Podajemy z ryżem z kalafiora. Z wierzchu można posypać wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca

9

Dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą. Danie jest gotowe! Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?