
Ryżowo-brokułowe kotleciki
Czasem kotlety warzywne mogą być świetną alternatywą dla tych wykonywanych z mięsa, dlatego też mam dla Ciebie idealny przepis na ryżowo-brokułowe krokiety, które znakomicie sprawdzą się na wspólnym obiedzie. Miękkie, brokułowo-serowe wnętrze w chrupiącej panierce.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż wsypujemy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy, aż będzie klejący
Przekładamy do miseczki
W posolonej wodzie gotujemy podzielonego na różyczki brokuła do miękkości. Tak, aby z łatwością można rozgnieść go widelcem
Przekładamy do miski z ryżem
Na oliwie/maśle szklimy posiekaną drobno cebulę, czosnek i papryczkę. Odstawiamy do ostudzenia
Dodajemy do ugotowanego ryżu i brokułów. Mieszamy całość. Natkę pietruszki siekamy i wsypujemy do ryżu i brokuła
Dodajemy posiekaną lub startą mozzarellę i jajko
Doprawiamy solą, pieprzem
W dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w sezamie i smażymy je z każdej strony.
Możemy dodatkowo podpiec w piekarniku. (180 stopni – 10 minut)
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki i sezamem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
