Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Hummus z batatem

Hummus z batatem

Żeby wyczarować smaczny posiłek wcale nie potrzeba skomplikowanych przepisów. Hummus z batatem zachwyci Cię swoją prostotą i wspaniałym smakiem. W dodatku świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla „kanapkowych” śniadań i kolacji, dzięki czemu wprowadzisz więcej ciekawych smaków do swojego codziennego menu.

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,08/5
(z 13 ocen)
Hummus z batatem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

342 kcal Kalorie
12 g Białko
9 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
1206 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
300 g
 batata
240 g
 ciecierzycy konserwowej
2
ząbki czosnku
12 g
40 g
 rukoli
3
łyżki soku z cytryny
18 g
1
łyżeczka masła orzechowego
15 g
1
łyżeczka oliwa z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

342 kcal Kalorie
12 g Białko
9 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
1206 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.

2

Odcedzamy ciecierzycę. Ciecierzycę z masłem orzechowym, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem miksujemy na gładką masę.

3

Batata obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

4

Upieczonego batata podajemy z hummusem i rukolą. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.