Hummus z batatem
Żeby wyczarować smaczny posiłek wcale nie potrzeba skomplikowanych przepisów. Hummus z batatem zachwyci Cię swoją prostotą i wspaniałym smakiem. W dodatku świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla „kanapkowych” śniadań i kolacji, dzięki czemu wprowadzisz więcej ciekawych smaków do swojego codziennego menu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
batata
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
40 g
|
rukoli
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
15 g
|
1
|
łyżeczka oliwa z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Odcedzamy ciecierzycę. Ciecierzycę z masłem orzechowym, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem miksujemy na gładką masę.
Batata obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Upieczonego batata podajemy z hummusem i rukolą. Smacznego!