Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Hummus dyniowy

Hummus dyniowy

Pasta kanapkowa w wersji jesiennej? Postaw na hummus dyniowy, czyli klasyczną pastę na bazie ciecierzycy i tahini – ale z małym plot twistem. Obok zwyczajowych składników znajdziesz tu bowiem także pieczoną dynię, która nadaje hummusowi lekko słodkiego posmaku – i wzbogaca go w przeciwzapalny beta-karoten. Tak przygotowany hummus pysznie smakuje w towarzystwie chrupiącego razowego pieczywa i kawałków ogórka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Hummus dyniowy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

469 kcal Kalorie
17 g Białko
19 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1500 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki

Hummus:

400 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
łyżki soku z cytryny
3 g
1
ząbek czosnku
6 g
10
łyżeczek tahini
60 g
1
łyżeczka kuminu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
150 g
 dyni

Do podania:

6
kromek chleba żytniego razowego
180 g
2
sztuki ogórka
300 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

469 kcal Kalorie
17 g Białko
19 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1500 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki, można kupić dynię w kawałkach. W przypadku mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić. Dynię pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25-30 minut, w zależności od grubości kawałków. Dynię możemy ewentualnie ugotować. Przekładamy ją w kawałkach do garnka, zalewamy wodą (minimum 2 cm ponad poziom dyni). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10-15 minut do miękkości dyni. Ugotowaną lub upieczoną dynię studzimy.

3

Ciecierzycę odsączamy, pozostawiamy kilka łyżek zalewy.

4

Odsączoną ciecierzycę przekładamy do kielicha blendera, dodajemy dynię i kilka 2-3 łyżki zalewy. Całość zaczynamy blendować na pastę. W czasie blendowania dokładamy pozostałe składniki pasty i blendujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. W przypadku zbyt gęstej pasty możemy dodać stopniowo więcej zalewy lub wody. Doprawiamy hummus solą i pieprzem wedle uznania.

5

Gotowy hummus podajemy w formie kanapek na pieczywie razem z kawałkami ogórka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.