Hummus dyniowy
Pasta kanapkowa w wersji jesiennej? Postaw na hummus dyniowy, czyli klasyczną pastę na bazie ciecierzycy i tahini – ale z małym plot twistem. Obok zwyczajowych składników znajdziesz tu bowiem także pieczoną dynię, która nadaje hummusowi lekko słodkiego posmaku – i wzbogaca go w przeciwzapalny beta-karoten. Tak przygotowany hummus pysznie smakuje w towarzystwie chrupiącego razowego pieczywa i kawałków ogórka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Hummus: |
|
400 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
10
|
łyżeczek tahini
60 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
|
150 g
|
dyni
|
Do podania: |
|
6
|
kromek chleba żytniego razowego
180 g
|
2
|
sztuki ogórka
300 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki, można kupić dynię w kawałkach. W przypadku mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić. Dynię pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25-30 minut, w zależności od grubości kawałków. Dynię możemy ewentualnie ugotować. Przekładamy ją w kawałkach do garnka, zalewamy wodą (minimum 2 cm ponad poziom dyni). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10-15 minut do miękkości dyni. Ugotowaną lub upieczoną dynię studzimy.
Ciecierzycę odsączamy, pozostawiamy kilka łyżek zalewy.
Odsączoną ciecierzycę przekładamy do kielicha blendera, dodajemy dynię i kilka 2-3 łyżki zalewy. Całość zaczynamy blendować na pastę. W czasie blendowania dokładamy pozostałe składniki pasty i blendujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. W przypadku zbyt gęstej pasty możemy dodać stopniowo więcej zalewy lub wody. Doprawiamy hummus solą i pieprzem wedle uznania.
Gotowy hummus podajemy w formie kanapek na pieczywie razem z kawałkami ogórka.