Hummus dyniowy

Hummus dyniowy

Pasta kanapkowa w wersji jesiennej? Postaw na hummus dyniowy, czyli klasyczną pastę na bazie ciecierzycy i tahini – ale z małym plot twistem. Obok zwyczajowych składników znajdziesz tu bowiem także pieczoną dynię, która nadaje hummusowi lekko słodkiego posmaku – i wzbogaca go w przeciwzapalny beta-karoten. Tak przygotowany hummus pysznie smakuje w towarzystwie chrupiącego razowego pieczywa i kawałków ogórka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
1,00/5
(z 2 ocen)
Hummus dyniowy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

469 kcal Kalorie
17 g Białko
19 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1500 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Hummus:

400 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
łyżki soku z cytryny
3 g
1
ząbek czosnku
6 g
10
łyżeczek tahini
60 g
1
łyżeczka kuminu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
150 g
 dyni

Do podania:

6
kromek chleba żytniego razowego
180 g
2
sztuki ogórka
300 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

469 kcal Kalorie
17 g Białko
19 g Tłuszcze
63 g Węglowodany
1500 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki, można kupić dynię w kawałkach. W przypadku mrożonej dyni warto ją wcześniej rozmrozić. Dynię pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25-30 minut, w zależności od grubości kawałków. Dynię możemy ewentualnie ugotować. Przekładamy ją w kawałkach do garnka, zalewamy wodą (minimum 2 cm ponad poziom dyni). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10-15 minut do miękkości dyni. Ugotowaną lub upieczoną dynię studzimy.

3

Ciecierzycę odsączamy, pozostawiamy kilka łyżek zalewy.

4

Odsączoną ciecierzycę przekładamy do kielicha blendera, dodajemy dynię i kilka 2-3 łyżki zalewy. Całość zaczynamy blendować na pastę. W czasie blendowania dokładamy pozostałe składniki pasty i blendujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. W przypadku zbyt gęstej pasty możemy dodać stopniowo więcej zalewy lub wody. Doprawiamy hummus solą i pieprzem wedle uznania.

5

Gotowy hummus podajemy w formie kanapek na pieczywie razem z kawałkami ogórka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera