Hummus buraczany
Zdrowe tłuszcze, białko, błonnik, magnez, cynk i witaminy – hummus to smarowidło idealne gdy masz ochotę na pełnowartościową, sycącą kanapkę. A jeśli „standardowy” hummus już Ci się przejadł, nasz przepis na hummus buraczany sprawi, że od nowa zakochasz się w tym bliskowschodnim dipie. Wystarczy, że do standardowych składników (ciecierzyca, tahini, przyprawy) dodasz gotowane buraki i gotowe! Taki hummus zyskuje lekko słodką nutę – i dodatkową porcję polifenoli, żelaza oraz potasu. Koniecznie wypróbuj – i podawaj z kawałkami warzyw albo świeżym pieczywem. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
3
|
łyżeczki tahini
18 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki buraka ugotowanego w wodzie
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsączamy (zalewę zostawiamy). Przekładamy do blendera z 1/4 zalewy.
Dodajemy resztę składników i zaczynamy blendować.
Jeśli potrzeba dodajemy więcej przypraw i zalewy. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.