Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Hummus buraczany

Hummus buraczany

Zdrowe tłuszcze, białko, błonnik, magnez, cynk i witaminy – hummus to smarowidło idealne gdy masz ochotę na pełnowartościową, sycącą kanapkę. A jeśli „standardowy” hummus już Ci się przejadł, nasz przepis na hummus buraczany sprawi, że od nowa zakochasz się w tym bliskowschodnim dipie. Wystarczy, że do standardowych składników (ciecierzyca, tahini, przyprawy) dodasz gotowane buraki i gotowe! Taki hummus zyskuje lekko słodką nutę – i dodatkową porcję polifenoli, żelaza oraz potasu. Koniecznie wypróbuj – i podawaj z kawałkami warzyw albo świeżym pieczywem. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
1,00/5
(z 2 ocen)
Hummus buraczany
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

98 kcal Kalorie
4 g Białko
5 g Tłuszcze
9 g Węglowodany
446 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
240 g
 ciecierzycy konserwowej
3
łyżeczki tahini
18 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
sztuki buraka ugotowanego w wodzie
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

98 kcal Kalorie
4 g Białko
5 g Tłuszcze
9 g Węglowodany
446 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ciecierzycę odsączamy (zalewę zostawiamy). Przekładamy do blendera z 1/4 zalewy.

2

Dodajemy resztę składników i zaczynamy blendować.

3

Jeśli potrzeba dodajemy więcej przypraw i zalewy. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.