Hamburger wrap
Hamburger bez bułki? Wypróbuj nasz hamburger wrap i przekonaj się, jakie to pyszne! W jego wnętrzu znajdziesz mielone mięso drobiowe, soczyste warzywa i oczywiście sos na bazie majonezu i ketchupu. A co ze składnikami odżywczymi? Nie musisz się martwić, bo taki wrap stanowi świetne źródło białka, witaminy C, beta-karotenu, czy witamin z grupy B. Spróbuj, a sklepowe burgery pójdą w odstawkę. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistej
120 g
|
200 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
50 g
|
miksu sałat
|
Sos: |
|
2,5
|
łyżeczki majonezu
25 g
|
1
|
łyżka ketchupu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dobrze mieszamy.
Na desce kładziemy tortillę. Mięso rozpłaszczamy na tortilli. Smażmy na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Tortillę kładziemy na patelni od strony mięsa i smażymy do czasu, aż mięso będzie gotowe (ok. 10-15 min). Po tym czasie obracamy całość na drugą stronę i podsmażamy tortillę do zarumienienia placka.
Warzywa kroimy na kawałki.
Majonez i ketchup mieszamy.
Gdy mięso się usmaży smarujemy je sosem, układamy warzywa i składamy na pół.