Gulasz z soczewicy
Gulasz bez mięsa? Z nami to nic trudnego – wypróbuj poniższy przepis na gulasz z soczewicy, aby się o tym przekonać! Poza będąca źródłem białka soczewicą, danie to zawiera aż pięć rodzajów warzyw, zaś całość dopełnia bogata w błonnik i składniki mineralne kasza pęczak oraz idealnie dobrana mieszanka przypraw.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
100 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
120 g
|
soczewicy czerwonej
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek i cebulę przez dwie minuty.
Dodajemy cukinię i marchew. Smażymy przez 5 minut, po tym czasie dodajemy paprykę i przyprawy.
Wlewamy bulion i pomidory, dodajemy kaszę, soczewicę i wodę.
Gotujemy przez 20 minut lub dłużej, do momentu, aż kasza się ugotuje. W razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smacznego!