Gulasz z seitanem
Jednogarnkowy, rozgrzewający i w 100% roślinny przepis na obiad? Postaw na gulasz z seitanem, czyli klasyczne danie w nowoczesnej, wegańskiej wersji! Znajdziesz tu aromatyczne przyprawy, delikatny groszek, kwaskowaty koncentrat pomidorowy – i oczywiście klucz programu, czyli seitan. Całość pysznie smakuje podana ze świeżym pieczywem – a dodatkowo dostarcza mocy polifenoli, witamin z grupy B, żelaza, błonnika i białka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania seitanu instant
75 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
opakowania groszku zielonego konserwowego
120 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
łyżeczka pasty miso
10 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Seitan kroimy w kostkę.
Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę, marchew w grubsze plastry. Groszek odcedzamy na sitku.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy seitan i smażymy przez 5-7 minut aż stanie się lekko złocisty. Odkładamy seitan na talerz.
Na tę samą patelnię dodajemy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez 5-7 minut na średnim ogniu.
W miseczce mieszamy bulion, sos sojowy, pastę miso i koncentrat. Mieszankę wlewamy na patelnię.
Doprowadzamy całość do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i erytrolem wedle uznania.
W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną w 4-5 łyżkach wody. Rozrobioną mąkę wlewamy do zawartości patelni i dokładnie całość mieszamy.
Dodajemy groszek konserwowy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje i smaki się połączą. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Gotowy gulasz podajemy z pieczywem.