Gulasz z seitanem

Gulasz z seitanem

Jednogarnkowy, rozgrzewający i w 100% roślinny przepis na obiad? Postaw na gulasz z seitanem, czyli klasyczne danie w nowoczesnej, wegańskiej wersji! Znajdziesz tu aromatyczne przyprawy, delikatny groszek, kwaskowaty koncentrat pomidorowy – i oczywiście klucz programu, czyli seitan. Całość pysznie smakuje podana ze świeżym pieczywem – a dodatkowo dostarcza mocy polifenoli, witamin z grupy B, żelaza, błonnika i białka. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Gulasz z seitanem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

494 kcal Kalorie
41 g Białko
10 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
1686 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
0,5
opakowania seitanu instant
75 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
plaster imbiru
5 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
opakowania groszku zielonego konserwowego
120 g
2
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
1
szklanka bulionu warzywnego
250 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
łyżeczka pasty miso
10 g
1
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
szczypta soli
0,25 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

494 kcal Kalorie
41 g Białko
10 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
1686 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Seitan przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu lub korzystamy z gotowego. Seitan kroimy w kostkę.

2

Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę, marchew w grubsze plastry. Groszek odcedzamy na sitku.

3

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy seitan i smażymy przez 5-7 minut aż stanie się lekko złocisty. Odkładamy seitan na talerz.

4

Na tę samą patelnię dodajemy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez 5-7 minut na średnim ogniu.

5

W miseczce mieszamy bulion, sos sojowy, pastę miso i koncentrat. Mieszankę wlewamy na patelnię.

6

Doprowadzamy całość do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i erytrolem wedle uznania.

7

W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną w 4-5 łyżkach wody. Rozrobioną mąkę wlewamy do zawartości patelni i dokładnie całość mieszamy.

8

Dodajemy groszek konserwowy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje i smaki się połączą. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.

9

Gotowy gulasz podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.