Gulasz z ciecierzycy z ziemniakami, brokułem i kalafiorem
Szukasz pomysłu na cieciorkę? Co powiesz na gulasz z ciecierzycy, z ziemniakami, brokułem i kalafiorem? W wersji wegańskiej jest równie smakowity i aromatyczny oraz bardzo rozgrzewający. Możesz od razu przygotować parę porcji i cieszyć się pysznym obiadem również następnego dnia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
480 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
225 g
|
kalafiora
|
225 g
|
brokuła
|
1
|
garść świeżej kolendry
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta pierzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem.
Przygotowane ziemniaki układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez 15 – 20 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Do zeszklonych warzyw dodajemy odcedzoną ciecierzycę, podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Przyprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Posypujemy posiekaną świeżą kolendrę. Podajemy z ziemniakami.
Smacznego!