Gulasz z ciecierzycy, bakłażana, papryki i pieczarek z ziemniakami
Gulasz w wersji bezmięsnej? Czemu nie? Z takim daniem w Twoim jadłospisie nie będzie Ci trudno dostarczyć pożądanej dziennej porcji warzyw. A smak jest obłędny. Gulasz z ciecierzycy, bakłażana, papryki i pieczarek z ziemniakami zdecydowanie urozmaici Twoje obiadowe przepisy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
4
|
sztuki ziemniaków
280 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
2
|
łyżeczki papryki wędzonej
6 g
|
1
|
łyżeczka kminu rzymskiego
2 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Do zeszklonych warzyw dodajemy pokrojonego bakłażana, paprykę, pieczarki. Smażymy, mieszając co jakiś czas.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Gotujemy do zagęszczenia sosu, co jakiś czas mieszając.
Do gęstniejącego sosu dodajemy odsączoną ciecierzycę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką oraz kminem rzymskim. Całość zagotowujemy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Podajemy z sosem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.