Gulasz afrykański
Masz ochotę na egzotyczne, roślinne danie? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na gulasz afrykański! Cały sekret dania tkwi w aromatycznym, wyrazistym sosie na bazie pomidorów, imbiru, cebuli, czosnku, kuminu i masła orzechowego. Danie bogate jest w antyoksydanty, białko roślinne, błonnik pokarmowy i witaminy z grupy B. To niebanalne połączenie smaków, które idealnie rozgrzeje Cię i nasyci. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
ryżu basmati
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
500 g
|
batata
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
0400 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
12,5
|
łyżeczki masła orzechowego
125 g
|
30 g
|
orzechów arachidowych
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Tempeh: |
|
2
|
porcje tempehu
200 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Tempeh podsmażamy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem (jeżeli tempeh zaczyna się przypalać dodajemy odrobinę wody).
Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy.
Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę, czosnek, imbir i kumin.
Dodajemy bataty i podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę, bulion i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy masło orzechowe, sól, pieprz i gotujemy na niewielkiej mocy palnika, aż bataty będą miękkie (około 20-30 minut).
Gotowy gulasz podajemy z ryżem i tempehem. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi orzechami.