Grzanki z pesto i krewetkami
Lubisz kreatywne połączenia smaków? A może chcesz zaimponować gościom niebanalną przystawką? Przepis na grzanki z pesto i krewetkami sprawdzi się tutaj idealnie! Chrupiące pieczywo, kremowe pesto i soczyste krewetki – ta przekąska zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Oprócz eksplozji smaku danie gwarantuje także bombę wartości odżywczych – białko, zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i antyoksydanty – czego chcieć więcej? Nie czekaj – wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
3
|
łyżeczki pesto
15 g
|
75 g
|
krewetek
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Chleb podgrzewamy na suchej patelni, w piekarniku lub tosterze do czasu aż się zarumieni i stanie się chrupiący.
Rozmrożone krewetki przesmażamy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Oprószamy solą i pieprzem.
Pieczywo smarujemy pesto, układamy krewetki.