Grzanki z guacamole i halloumi
Szybkie śniadanie? A może proste danie, idealne na piknik w plenerze? Nasz przepis na grzanki z guacamole i halloumi będzie strzałem w dziesiątkę! Te małe kanapki nie tylko świetnie smakują, ale także dostarczają mnóstwa wartościowych składników odżywczych – m.in. witaminy E, folianów, wapnia, błonnika czy białka. Obiecujemy, że zachwycą nawet wybredne podniebienia – i idealnie sprawdzą się zwłaszcza w gorące, letnie dni. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
Guacamole: |
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
0,5
|
sztuki pomidora
80 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Ser: |
|
4
|
plastry sera halloumi
100 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki zioła prowansalskie
1,5 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy guacamole. W miseczce rozgniatamy awokado, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną natkę pietruszki, sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Kromki chleba smarujemy guacamole.
Ser kroimy w cienkie plastry.
W miseczce mieszamy miód, paprykę wędzoną i zioła prowansalskie.
Plastry sera zrumieniamy na suchej patelni. Polewamy marynatą i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Ser układamy na kanapki. Przed podaniem posypujemy sezamem.