
Grillowane tofu na toście z pastą z zielonego groszku
Przepis na iście wiosenną kanapkę? Postaw na grillowane tofu na toście z pastą z zielonego groszku. Takie złociste, aromatyczne tofu w marynacie na bazie sosu sojowego, wędzonej papryki, pieprzu i oregano podane na chrupiącym toście z zieloną, aksamitną i orzeźwiającą pastą z groszku, tahini, czosnku i oliwy z oliwek to świetny pomysł na dobry początek dnia! Danie bogate jest w roślinne białko, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Z pewnością na długo zapewni Ci więc sytość. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Pasta: |
|
1
|
porcja groszku zielonego mrożonego
150 g
|
2,5
|
łyżeczki tahini
15 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
Tofu: |
|
1,5
|
opakowania tofu naturalnego
270 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
Do podania: |
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy tofu na plastry o grubości około 1 cm.
Mieszamy sos sojowy (1–2 łyżki), paprykę wędzoną, pieprz i oregano w małej miseczce. Ilość przypraw możemy dopasować według własnego smaku. Marynujemy tofu przez 10–15 minut.
Rozgrzewamy grill elektryczny, patelnię grillową lub piekarnik 200°C (tryb grill).
W przypadku użycia piekarnika rozkładamy tofu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie grillujemy tofu przez około 4–5 minut z każdej strony, aż będzie złociste i lekko chrupiące.
Pasta z zielonego groszku:
Gotujemy groszek w osolonej wodzie (2-3 razy więcej wody niż objętość groszku) przez 5 minut na średnim ogniu, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachować kolor i całkowicie ostudzić groszek.
Blendujemy groszek z tahini, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu na gładką pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy pastę wspomnianymi przyprawami do smaku.
Przygotowanie tostów:
Podpiekamy chleb na suchej patelni lub w tosterze, aż będzie chrupiący.
Na każdą kromkę chleba nakładamy grubą warstwę pasty z zielonego groszku.