
Grillowane halloumi z pieczonymi batatami i sałatką
Obiad bez mięsa? Mówisz i masz! Postaw na nasz przepis na grillowane halloumi z pieczonymi batatami i sałatką i ciesz się pysznie orzeźwiającym posiłkiem pełnym składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz tu moc wapnia, beta-karotenu, potasu, likopenu oraz polifenoli. A do tego 26 g białka w porcji. Koniecznie wypróbuj – zwłaszcza jeśli lubisz smaki inspirowane kuchnią grecką.

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
9
|
plastrów sera halloumi
225 g
|
200 g
|
batata
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
50 g
|
rukoli
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni góra dół lub 180 stopni z termoobiegiem.
Batata obieramy i kroimy w kostkę około 2-3 cm. Rozkładamy batata równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy połową oliwy, posypujemy solą, pieprzem oraz wędzoną papryką według uznania. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty przyprawami.
Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż bataty będą miękkie i lekko zrumienione. W połowie pieczenia mieszamy, aby równomiernie się upiekły.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki, a ser w plastry o grubości około 1 cm.
Rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą) na średniej mocy palnika. Kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana, układamy na niej plastry sera. Grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zrumieni.
Do dużej miski wrzucamy rukolę, batata oraz pomidorki koktajlowe.
Polewamy sałatkę pozostałą oliwą oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Delikatnie mieszamy.
Na koniec układamy kawałki grillowanego sera. Podajemy od razu.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.